Aan het einde van dit schooljaar wil ik een breed netwerk hebben

SMART geformuleerd

Specifiek: Door dit doel wil ik precies bereiken dat ik een groot netwerk krijg om daar later te van profiteren, bijvoorbeeld als ik een logo moet hebben voor mijn eigen bedrijf. Ook wil ik met dit doel meer klanten kunnen genereren voor mijn bedrijf.

Meetbaar: Ik kan het resultaat van dit doel meten door het aantal mensen dat mij hebben toegevoegd op Linked in aan het einde van het schooljaar. Ik ga ook meten of ik een klant heb kunnen werven voor mijn incubator bedrijf of niet.

Acceptabel: Ik wil dit doel voor mezelf halen, omdat ik denk dat een breed netwerk heel handig is bij het beginnen van een eigen bedrijf.

Realistisch: Dit doel is realistisch, omdat ik een sociaal persoon ben die makkelijk met mensen kan praten waardoor het ook makkelijker gaat om te netwerken.

Tijdgebonden: dit doel is tijdgebonden, omdat ik het doel aan het einde van het schooljaar wil hebben behaald.

Hoe gaat dit mij een betere ondernemer maken?

Dit gaat mij een betere ondernemer maken, omdat ik als ondernemer een groot netwerk moet hebben. Hierdoor kan ik klanten werven vanuit mijn netwerk en problemen oplossen waar je als ondernemer tegenaan loopt die kunnen worden opgelost door de connecties die je hebt.

Planning

Activiteiten

Linked in profiel opstellen en het netwerk dat ik al heb toevoegen

Ik heb een Linked in profiel aangemaakt en hier mijn cv in verwerkt, daarna heb ik connecties gemaakt met het netwerk dat ik al heb. Het netwerk die ik met de activiteiten van dit leerdoel erbij krijg stuur ik ook een connectie, zo kan ik meten met hoeveel connecties mijn netwerk is gegroeid door de activiteiten die ik bij dit leerdoel ondernomen heb. Het is belangrijk dat je als ondernemer connecties hebt. Linked in is hierin heel belangrijk, hier kun je namelijk connecties sturen naar andere ondernemers of zakenpartners om deze makkelijk te contacteren. Ook zal ik via Linked in feedback kunnen vragen, om de activiteiten die ik heb ondernomen in de toekomst nog beter uit te kunnen voeren.  Voor dit leerdoel was het dus belangrijk dat ik een Linked in profiel had aangemaakt en het netwerk dat ik tot nu toe heb opgebouwd een connectie te sturen. 

klik op de afbeelding om mij toe te voegen op Linked in!

Reflectie op de feedback van mijn Linked in profiel

De feedback op mijn Linked in profiel is over het algemeen positief. De foto die ik heb gebruikt vind iedereen zakelijk en vrolijk. Ook heb ik goed mijn cv weergegeven. Hier ben ik het mee eens, toch vind ik de foto zelf een beetje wazig. De foto ga ik nog aanpassen, maar heb op dit moment geen zakelijke foto die mij goed weergeeft. Er wordt in de feedback ook gezegd dat ik kwaliteiten van mijzelf kan toevoegen en dat ik een banner kan toevoegen. Ik ga zeker wat doen met deze feedback, hierdoor kan ik er namelijk voor zorgen dat mijn Linked in profiel er meer professioneel uitziet.

Cursus over netwerken van Icademy

Waarom heb ik deze cursus gedaan?

Ik heb deze cursus gedaan, omdat ik bij dit leerdoel wil gaan netwerken om mijn netwerk te vergroten. Alleen wist ik nog niet goed hoe ik moest netwerken. Ik wilde dat door deze cursus te doen leren, zodat ik dit in de praktijk kan toepassen. Zo wil ik bereiken dat ik professioneel en zakelijk overkom bij het netwerken. 

Wat houdt deze cursus in?

De cursus begint met een film waar wordt uitgelegd wat netwerken is en hoe je het moet doen, daarna is het de bedoeling dat je het e-book (te vinden onder de button: bekijk het e-book) leest en de samenvatting nog goed doorneemt. Tot slot maak je de eindtoets, waar je word getest op de theorie die is behandeld. Ik heb al deze stappen doorlopen en ook mijn certificaat gehaald (klik op de button: bekijk mijn certificaat).

Wat heb ik bij deze cursus geleerd?

Doordat ik deze cursus heb gevolgd heb ik geleerd wat netwerken is, hoe ik moet netwerken en wat voor gedrag ik moet vertonen om een goede indruk achter te laten in verschillende groepen. Ook heb ik bij het volgen van deze cursus geleerd om een mini-pitch voor te bereiden om mijzelf voor te stellen, zo heb ik altijd mijn woordje klaar als er wordt gevraagd wat ik doe. Ik heb na het volgen van deze cursus mijn kennis toegepast op de praktijk in de vorm van de scale010 netwerkbijeenkomst, hier heb ik ook feedback gevraagd. Bij het stukje onder dit activiteit vertel ik meer over hoe ik de kennis, die ik heb opgedaan bij deze cursus, heb toegepast bij deze netwerkbijeenkomst. 

Hoe heb ik deze cursus ervaren?

Ik heb deze cursus ervaren als leerzaam en nuttig. Ik vond deze cursus leerzaam, omdat ik door het volgen van deze cursus weet wat voor gedrag ik moet vertonen bij een netwerkbijeenkomst of in het dagelijkse leven. De cursus was niet heel lastig, als je de film hebt gezien en het e-book aandachtig hebt gelezen. De theorie die bij de cursus werd gegeven, was heel nuttig om toe te passen bij het netwerken.

hier een screenshot van de film (een deel van de cursus)

Netwerkbijeenkomst van scale010 bezoeken

Op donderdag 10 december heb ik de netwerkbijeenkomst van scale010 bezocht. Het idee was dat dit activiteit plaats ging vinden in de CultureHub in Rotterdam, maar door corona vond het activiteit online plaats. Bij deze netwerkbijeenkomst heb ik de kennis die ik heb opgedaan uit de cursus ook toegepast. De bijeenkomst startte met een introductiepraatje, waar iedereen zichzelf voorstelde en uitlegde waarom hij/zij hier was. Daarna was spreker Josiene Borgers aan het woord die vertelde over het selecteren van een doelgroep en de gevaren van een te grote doelgroep. Na de gastspreker was het tijd om te speeddaten, je werd willekeurig bij iemand in een break-out room gezet die ook bij de bijeenkomst aanwezig was. Ik werd de eerste keer bij Farell Biekman ingedeeld: een fysiotherapeut, hij vertelde over zijn bedrijf en hoe hij was begonnen. Ik vertelde dat ik de studie ondernemerschap doe en een eigen bedrijf had opgericht die het probleem oplost dat je nooit goed weet wat iemand voor zijn/haar verjaardag wilt: TopDag Gifts. Farell was erg enthousiast over dit idee en zei dat als we tegen problemen aanliepen, we hem om hulp konden vragen. De tweede speeddate werd ik ingedeeld bij Lisanne den Hartog, ook mede-eigenaar van TopDag Gifts. Hier had ik niet veel aan als je het hebt over netwerken. Na de speeddates was er een tweede gastspreker die ging vertellen over het stellen van deadlines in je business model, bijvoorbeeld tot een bepaalde tijd iets aanbieden.  Tot slot volgde een korte afsluiting van de netwerkbijeenkomst. Ik heb veel geleerd over netwerken en ik heb mensen kunnen toevoegen aan mijn netwerk. Na afloop voegde ik de mensen die mij interessant leken om een connectie aan te gaan, inclusief de gastsprekers, toe op Linked in. Ik heb bij deze netwerkbijeenkomst niet alleen een paar connecties kunnen toevoegen aan mijn netwerk, maar ook ben ik veel wijzer geworden van de gastsprekers. Ik heb tijdens dat de gastsprekers aan het vertellen waren aantekeningen gemaakt en heel goed opgelet om deze kennis misschien te kunnen toepassen bij mijn eigen onderneming. Na afloop heb ik ook nog feedback gevraagd aan Farell en Lisanne. Ik wilde vooral te weten komen hoe ik overkwam en wat ik de volgende keer beter kan doen, zodat ik hiervan kan leren en de volgende keer beter over kan komen waardoor ik interessanter word om een connectie mee aan te gaan. 

Reflectie op de feedback van de scale010 bijeenkomst

De feedback van de scale010 bijeenkomst is nuttig om door te kunnen groeien op het gebied van netwerken. De positieve feedback was dat ik mijn verhaal goed klaar had, dat ik me goed openstelde en dat ik de goede vragen stelde op het juiste moment. Dit vond ik fijn om te horen. Ik ben het ook eens met deze feedback, ik had mijn verhaal klaar en vertelde over mijn activiteiten en de dingen die ik in het dagelijkse leven doe die belangrijk zijn om te vermelden bij een netwerkbijeenkomst. Zo vertelde ik bijvoorbeeld over het bedrijf dat ik samen met mijn medestudenten heb opgericht. Andere feedback was dat ze merkten dat ik wat zenuwachtig was om mijn pitch te vertellen, dit kwam omdat ik het niet had aan zien komen en ik me niet op mijn gemak voelde aangezien ik dit nog nooit eerder heb gedaan. Ik denk dat ik nog sterker word in het pitchen als ik dit meer doe. Dit ga ik dus oefenen zodat ik de volgende keer professioneler en zelfverzekerder over kan komen.

Meehelpen bij een onderzoek naar alumni

Wat houdt dit onderzoek in?

Ik heb dit onderzoek samen met Avans-docent: Rob Huijbers uitgevoerd. Dit onderzoek ging over de mogelijkheid tot een samenwerking tussen Avans hogeschool en haar alumni. Het doel van dit onderzoek was: het bereiken van een betere relatie tussen Avans hogeschool en haar afgestudeerden en het bereiken van uitwisselbare activiteiten waar beide partijen profijt van hebben. We zijn bij elkaar gekomen om te kijken hoe we het onderzoek vorm zouden geven. In dat gesprek werd duidelijk dat het onderzoek zou worden uitgevoerd in de vorm van een enquête en een paar diepte interviews met alumni. Dit was nodig om de behoeftes van de alumni te begrijpen om hierop in te kunnen spelen. 

Waarom heb ik meegeholpen met dit onderzoek?

Ik heb met dit onderzoek meegeholpen, omdat dit mij als student een waardevol netwerk zou opleveren. Ik zou in contact komen met alumni, waardoor dit een positieve invloed heeft op mijn netwerk. Ook zou dit goed zijn voor mijn naam binnen de Avans community, omdat mijn naam onder het onderzoek vermeld staat. Het was ook leuk om waardevolle bijdrage te leveren aan het Avans.

Wat heeft dit mij opgeleverd?

Dit onderzoek heeft mij een breder netwerk opgeleverd. Ik ben namelijk bekender geworden bij de alumni van het Avans. Dit is een waardevolle uitbreiding voor mijn netwerk, omdat veel van deze alumni ook als ondernemer door het leven gaat. Ook heeft dit onderzoek mijn naam een boost gegeven in de Avans community. Ik heb ook kennis gemaakt met een nieuwe tool om enquêtes te maken, deze tool kan ik in het vervolg ook gebruiken. De verschillende soorten vragen voor enquêtes en interviews ben ik ook gaan leren begrijpen. Kortom kan ik zeggen dat ik veel heb geleerd bij het meewerken van dit onderzoek en ook heeft het meegeholpen aan het verbreden van mijn netwerk.

Hoe heb ik dit onderzoek ervaren?

Bij het meewerken van dit onderzoek heb ik veel geleerd en heb ik mijn netwerk kunnen uitbreiden. Ik heb dit onderzoek daarom ervaren als succesvol. Ook werd ik goed begeleidt door mijn opdrachtgever: Rob Huijbers. Dit vond ik ook erg fijn, want mede hierdoor heb ik zo veel kunnen leren van het onderzoek.

Reflectie van de feedback op dit onderzoek

Nadat het onderzoek helemaal klaar was heb ik feedback gevraagd aan de opdrachtgever van dit onderzoek: Rob Huijbers. Hij was positief over mijn bijdrage in het onderzoek. Zo geeft hij aan dat ik erg betrokken en resultaat gericht was, hier ben ik het mee eens. een voorbeeld is dat ik bij het opzetten van de enquête al ging nadenken over wat we zouden hebben aan de antwoorden die zouden worden gegeven. Ook vroeg ik vaak om tussentijdse feedback om zeker te weten dat ik goed te werk ging.

Interview met een ondernemer

Wat houdt dit interview in?

Ik heb een interview gedaan met Aniek Grosveld, een fanatieke onderneemster bij young perfect. Ze heeft heel veel ervaring met ondernemen en ook met netwerken. Bij het interview ben ik ingegaan op haar ervaringen in het ondernemen en deze gereflecteerd op mijzelf. Ook ben ik gaan vragen naar de manier waarop zij netwerkt, zodat ik met haar ervaring op een betere manier kan gaan netwerken. 

Waarom heb ik dit interview gehouden?

Ik heb dit interview gehouden, omdat ik graag wilde praten met een ondernemer die al veel ervaring heeft. Ik wilde ervaringen horen over het ondernemen en hier tips uit halen voor het vervolg van mijn ‘ondernemersleven’. Ook wilde ik middels dit interview mijn netwerk verbreden door een connectie op te bouwen met de geïnterviewde en door beter te worden in het netwerken met anderen. Ook had ik vragen die ik graag wilde stellen, zoals: ‘Wat vind u van het bedrijfsidee dat wij hebben?’ en ‘Wat zijn de nadelen van ondernemen, volgens u?’

Wat heeft dit interview mij opgeleverd?

Dit interview heeft mij opgeleverd dat ik een nieuw inzicht heb gekregen in mijn ondernemerschap. Ik ben meer naar mezelf gaan kijken als ondernemer en ik ben heel wat kennis rijker. Ook heb ik een nieuwe warme connectie erbij, waar ik hulp aan kan vragen als ik dat nodig heb. Ik ben ook kennis rijker geworden als het gaat om het netwerken, ik heb bijvoorbeeld geleerd dat ik opzoek moet gaan naar mensen waar ik ook echt als ondernemer wat aan heb. Het is namelijk belangrijk om waardevolle connecties op te bouwen. 

Hoe heb ik dit interview ervaren?

Ik vond het interview erg fijn. Ik heb dingen kunnen vragen, waar ik niet uit kwam of waar ik hulp bij nodig had. Ook vond ik het erg fijn dat Aniek zo open en eerlijk was, waardoor ik een beeld kreeg over wat ondernemerschap nou echt is en hoe iemand er tegen aan kijkt die er al heel veel ervaring in heeft. Het is daarnaast ook erg fijn dat ik een connectie erbij heb gekregen waar ik echt veel aan heb, Aniek kan mij helpen bij erg veel in het ondernemerschap, in het screenshot hiernaast geeft ze mij feedback op de website van mijn eigen bedrijf: TopDag gifts. Ik heb erg veel gehad aan dit interview en dat vind ik heel fijn.

Road to symposium netwerkbijeenkomst

Wat houdt deze netwerkbijeenkomst in?

Dit was een online netwerkbijeenkomst, waarbij meerdere gastsprekers aanwezig waren zoals: Raymond Cloosterman, Joep Gommers en Shawn Harris. Eerst was er een openingspraatje waarbij leuke interactieve vragen werden gesteld, die je via de speciale app kon beantwoorden. Er waren zo ongeveer 300 mensen aanwezig en dit waren (bijna) allemaal ondernemers. Na het openingspraatje gingen de verschillende gastsprekers praten over de ervaringen die zij hebben met het ondernemen. Ondertussen kon je via de app vragen stellen, die dan bij de gastsprekers terecht zouden komen. Hierdoor was er interactie met de gastsprekers beschikbaar. Na de gastsprekers was er nog een leuke afsluitingsborrel.

Waarom heb ik deze netwerkbijeenkomst bezocht?

Ik heb deze netwerkbijeenkomst online bezocht, omdat ik de gastsprekers erg interessant vond. Ik vond het met name heel interessant wat Raymond Cloosterman zijn verhaal zou zijn. Ook Shawn Harris vond ik erg interessant, ik wilde namelijk weten hoe zij was begonnen met ondernemen. De netwerkbijeenkomst was ook kwalitatief goed.

Wat heeft mij deze netwerkbijeenkomst opgeleverd?

De netwerkbijeenkomst heeft mij niet echt connecties opgeleverd, omdat het een grootschalige netwerkbijeenkomst was. Hier kon je onderling geen contact leggen, en was het dus ook niet mogelijk om te netwerken. Wel heeft de netwerkborrel mij waardevolle informatie opgeleverd door de verschillende gastsprekers die aan het woord waren. Ook heb ik mijn vragen kunnen stellen aan de gastsprekers, hiernaast is bijvoorbeeld te zien dat ik Raymond Cloosterman een vraag stelt, die hij ook heeft beantwoord. Ik heb er op het gebied van netwerken dus niet zo veel aan gehad, maar ik heb wel veel informatie tot me kunnen nemen over het ondernemen.

Hoe heb ik deze netwerkbijeenkomst ervaren?

Ik vond deze netwerkbijeenkomst heel leuk, de organisatoren hebben echt hun best gedaan om er toch nog wat van te maken ondanks dat het online was. Ik vond het mede zo leuk dat er een mogelijkheid was om vragen te stellen aan de gastsprekers, zo is de bijeenkomst toch interactief gemaakt en is het niet gewoon saai achter je laptop zitten. Ook vond ik het erg interessant om de verschillende verhalen aan te horen van de ervaren ondernemers, dit was ook erg leerzaam. Ik vond het wel minder leuk dat er geen mogelijkheid was om te netwerken met andere ondernemers, dit had me misschien wel een waardevolle connectie kunnen opleveren.

Urenverantwoording

  • Linked in profiel opstellen en het netwerk dat ik al heb toevoegen: 2 uur
  • cursus over netwerken van Icadamy: 5 uur
  • netwerkbijeenkomst van scale010 bezoeken: 2 uur. Dit activiteit duurde minder lang dan dat ik had voorspeld, omdat het activiteit online moest plaatsvinden vanwege Corona. Als het niet online had plaatsgevonden was zou dit wel een activiteit zijn van 3 uur lang.
  • ondernemer interviewen: 1 uur
  • meehelpen met onderzoek naar alumni: 15 uur
  • netwerkbijeenkomst: Road to symposium: 2,5 uur